LAATSTE NIEUWS
woensdag 23 juni 2021
Home arrow Archief arrow 11.12.2006: Bedreiging voor de Berendonck
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
11.12.2006: Bedreiging voor de Berendonck PDF Afdrukken E-mail

Handen af van de Berendonck !

De Berendonck is 25 jaar geleden aangelegd voor de bewoners uit de omliggende steden en dorpen en was mede bedoeld om de recreatiedruk op het vennengebied te temperen. In de loop der jaren is het een prachtig en waardevol gebied geworden waar de mens én de natuur zich thuisvoelen. De bewoners van aan de A73 grenzende deelwijken van Dukenburg zien de Berendonck als een gedeeltelijke compensatie voor de overlast van de rijksweg waar ze mee opgescheept zijn; zeker bij zuidwestenwind kan het recreatiegebied nog een stil toevluchtsoord zijn.

De Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV) wil het meest natuurrijke deel van de Berendonck opofferen voor een forse uitbreiding van het golfterrein, dat nú al bijna de helft van het recreatiegebied beslaat. Hiermee zullen wandelen en natuurbeleving als recreatievorm verloren gaan. Ook verdwijnt, als tegenwicht tegen de soms volle stranden, een wat rustiger plek voor (naakt)recreatie. Er zullen veel bomen gerooid worden en de recent gevestigde dassenburchten krijgen het zeer moeilijk. De druk op de kwetsbare natuurgebieden in de omgeving zal extra toenemen, waardoor investeringen van de afgelopen jaren wellicht voor niets geweest zijn.

In januari wordt een door de RGV opgestelde ontwikkelingsvisie voor de Berendonck besproken door het gemeentebestuur van Wijchen. Een aantal milieu-organisaties wil de gemeente vragen om de voorgenomen uitbreiding van het golfterrein, onderdeel van de visie, níet te onderschrijven. 

Stichting De Zevensprong (de overkoepelende organisatie van de Dukenburgse wijkplatforms) onderschrijft deze aktie.

 
(C) 2021 Tolhuis 20-er straten