LAATSTE NIEUWS
woensdag 29 mei 2024
Home arrow Archief arrow 28.02.2007: Aanpak vijvers Dukenburg
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
28.02.2007: Aanpak vijvers Dukenburg PDF Afdrukken E-mail

Door Rob Jaspers

Nog deze lente kunnen de bewoners van Dukenburg ge­nieten van anders ingerichte vij­vers en slootjes. Voor het eerst in 35 jaar wordt er groot onderhoud uitgevoerd en tegelijk krijgen de watergangen en vijf plassen een nieuwe, spannender inrichting.
De insteek bij dit werk is ‘meer na­tuur, meer beleving voor de kinde­ren
en volwassenen’. De sloten en vijvers die een belangrijke rol spe­len bij de waterbeheersing in Du­kenburg – ze voeren het overtollige water af –, zijn destijds nogal strak en recht aangelegd.
Ze nodigen nauwelijks uit tot gebruik. Het was uitsluitend ‘ kijkwater’.
Daar komt nu verandering in.
Het groen langs de walkanten ruimt het veld voor rietkragen die hun gang mogen gaan. De oevers worden langzaam aflopend (en daarmee veiliger voor kinderen) en ingericht met onder meer stap­stenen.

Langs de oevers komen op het gras ook meer speelplekken voor kinderen naast extra picknick­plaatsen. Talloze wandelpaden worden verbeterd of aangelegd.
Voor vissers worden er op diverse plekken steigers geplaatst.
Dit ge­beurt in overleg met hengelsport­verenigingen. Afgelopen jaren is een onderzoek ingesteld naar de soorten vissen die in de vijvers le­ven. Er werden negentien soorten geteld (vooral snoek, blankvoorn, brasem, rietvoorn en zeelt).
Op ini­tiatief van de sportvissers krijgen de vijvers meer diepe plekken zo­dat de vissen beter kunnen over­winteren.

De aanpak van de vijvers langs de Van Schuylenburgweg en in Lank­forst maakt deel uit van het ge­meentelijk waterplan. Nijmegen wil de bewoners meer waterbe­wust maken.
In 2005 hebben be­woners kunnen meepraten over de inrichting van de plassen en wa­tergangen. Aanvankelijk zouden ze
al vorige winter aangepakt wor­den, maar het werk is toen be­perkt gebleven tot baggeren. Enke­le weken geleden is de gemeente alsnog begonnen met het afmaken van die klus en de herinrichting van de vijvers.
Hiervoor is een be­drag van bijna vier ton beschik­baar. Over enkele weken begint de gemeente ook met de verbetering van de vijver in Linden­holt- Noord, de plas tussen de Steekse Acker en Heeskesacker. Na de zomer volgt dan de vernieu­wing van de grote vijver bij Leu­vensbroek.

De Gelderlander |28-2-2007 
Copyright © 2007 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden

 
(C) 2024 Tolhuis 20-er straten