LAATSTE NIEUWS
woensdag 29 mei 2024
Home arrow HART VOOR DUKENBURG arrow DOCUMENTEN EN NIEUWS arrow 19.09.2007: 400 woningen langs de Streekweg?
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
19.09.2007: 400 woningen langs de Streekweg? PDF Afdrukken E-mail

TOLHUIS: tot 400 huizen naast woonwagens


Woensdag, 19 september 2007 - NIJMEGEN - Naast woonwagenkamp Teersdijk, tegenover de Nijmeegse wijk Tolhuis, moeten 300 tot 400 woningen komen te staan. Er komt ook een grote waterplas, waar eventueel drijvende huizen op komen.

luchtfoto van het plangebied

 

Dat zijn de hoofdlijnen van een herstructureringsplan voor het kamp, dat maandagavond aan de kampbewoners is gepresenteerd. Op 1 oktober legt de gemeente het plan, dat samen met een groep kampbewoners is ontwikkeld, voor aan andere omwonenden.

De eerste fase van het bouwplan strekt zich uit van het kamp tot aan de nieuwe waterplas. De woningen in dat gebied moeten in 2012 klaar zijn. De rest volgt de jaren daarna.

Voor de plannen moeten het bestaande bosje naast het kamp en de gebouwen van het ROC en het Maaswaal College wijken. Bewoners van Tolhuis stelden gisteren nog in deze krant dat ze eisen dat in ruil voor de kap bomen in hun wijk worden herplant.

Uitgangspunt van het plan is volgens projectleider Sanne Hodzelmans dat de gemeente de brand- en sociale veiligheid en de kwaliteit van leven op en rond het kamp wil verbeteren. Zo moeten, om brandgangen tussen de wagens te maken, 11 van de 79 wagens verdwijnen. Deze bewoners krijgen voorrang bij het toewijzen van een woning of een kavel in de nieuwe wijk.

Bovendien hechten de bewoners volgens haar aan hun cultuur van 'betrokkenheid', waarin bijvoorbeeld de kinderen voor oma zorgen. Dat vereist dat ze in de buurt kunnen wonen, in een wagen of een huis. " Maar er is een tekort aan woongelegenheid." Huur- en koopwoningen pal naast het kamp moeten dat probleem oplossen.

Verder speelt mee, zo constateert woordvoerder Arian Kuil, dat het kamp een 'soort enclave' is. Door een woonwijk als buurman te krijgen, moeten het kamp en de rest van de stad 'integreren'. "Het kamp hoort bij de stad maar ligt geïsoleerd. Zo versterk je het stigma dat het kamp heeft."

Hodzelmans verduidelijkt dat 'stempel': "De bewoners zijn net als wij; ze werken - ook de vrouwen vaak part-time -, ze gaan naar school of hebben al een diploma, trouwen en scheiden. Maar de kinderen worden bijvoorbeeld nog steeds gediscrimineerd."

(Bron: De Gelderlander van woensdag 19.09.2007)


 
(C) 2024 Tolhuis 20-er straten