LAATSTE NIEUWS
vrijdag 29 maart 2024
Home arrow Archief arrow 11.12.2008: Onderzoek naar vochtoverlast in Lankforst, Malvert en Weezenhof
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
11.12.2008: Onderzoek naar vochtoverlast in Lankforst, Malvert en Weezenhof PDF Afdrukken E-mail

Medio 2009 verhoogt Rijkswaterstaat Maaswerken het waterpeil in het Maas-Waalkanaal.
Nog vóór de verhoging van het waterpeil in het Maas-Waalkanaal, wil de gemeente meer inzicht krijgen in de mate van vochtoverlast (grondwater of regenwater) in Lankforst, Malvert en Weezenhof.
Voor de gemelde gevallen van grondwateroverlast in kelders/souterrains is de oorzaak duidelijk, maar andere vochtoverlast zoals vochtige muren, drassige tuinen en drassige openbare ruimte, zou namelijk ook veroorzaakt kunnen worden door regenwater.

In november zijn vier studenten van de Hogeschool Larenstein uit Velp gestart om dit te onderzoeken. Zij worden begeleid door de gemeente. Alle bewoners van huizen met een tuin in deze wijken hebben een brief ontvangen. Hierin worden mensen uitgenodigd zich te melden bij het Waterservicepunt met vochtoverlast-ervaringen en/of als ze een bezoek van de studenten op prijs stellen.
Daarnaast ontvangen de bewoners komend voorjaar een enquête met antwoordkaart, waarop zij nogmaals hun informatie over vochtoverlast aan de gemeente kunnen doorgeven.

Ter voorkoming van eventuele negatieve effecten moet ook het bestaande watersysteem van de stadsvijvers geoptimaliseerd worden.
Inmiddels is een drainageleiding aangelegd samen met de rioolpersleiding. In 2009 worden alle duikers tussen de vijvers in Malvert ten noorden van de Van Boetbergweg en onder de Van Apelterenweg vergroot. Verder zijn de gemeente en het Waterschap Rivierenland kansen aan het verkennen voor de aanleg van nieuwe waterberging in Dukenburg. Een mogelijke locatie is de Teersdijk achter het ROC. Dit kan één vijver zijn, maar ook een verbreding van meerdere sloten. Het totale watersysteem ter plekke zal dan wel moeten worden aangepast met nieuwe duikers en stuwen.
De plannen hebben ook te maken met de stedenbouwkundige ontwikkelingen, die daar voorbereid worden.

In Dukenburg zijn verder een aantal vijvers heringericht of gaat dat komend jaar gebeuren.
De ontwerpen hiervoor zijn via uitgebreide participatieprocessen tot stand gekomen. De gemeente wil daarnaast nog enkele kleine vijvers in de Weezenhof, Aldenhof en Malvert herinrichten met kleinschalige ingrepen.
Ook de vijvers bij de Wollewei kunnen daarvoor in aanmerking komen, omdat de ontwikkeling van die vijvers na de herinrichting niet naar wens verloopt en er door de aanleg van rioolpersleiding veel gegraven is.
De gemeente zal het zogenaamde voorlopig ontwerp bespreken met het wijkplatform en de werkgroep Groen en Cultuurhistorie. Vervolgens wordt het schriftelijk aan de bewoners van een wijk voorgelegd. De uitvoering zal in de tweede helft van 2009 plaatsvinden.

 
(C) 2024 Tolhuis 20-er straten