LAATSTE NIEUWS
vrijdag 29 maart 2024
Home arrow Archief arrow 05.01.2009 Vrees voor natte voeten
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
05.01.2009 Vrees voor natte voeten PDF Afdrukken E-mail

NIJMEGEN - Volgens enkele wijkorganisaties hebben bewoners in verschillende Dukenburgse wijken nog steeds erg veel last van vocht in kelders, souterrains, tuinen en parken.

Het probleem is afgelopen jaar groter geworden en speelt met name in de Weezenhof, Zwanenveld, Tolhuis en Malvert.

Deze wateroverlast is zeker geen nieuw probleem voor Dukenburg. Maar nu het waterpeil in het MaasWaalkanaal binnenkort verder omhoog gaat, zijn bewoners bang voor nog grotere problemen.

Afgelopen jaar heeft de gemeente in overleg met Rijkswaterstaat reeds diverse maatregelen genomen om de afwatering te verbeteren. Zo is in enkele wijken een drainageleiding aangelegd samen met een nieuwe rioolpersleiding. Via dit drainagesysteem kan in natte tijden meer grondwater afgevoerd worden.

Volgens woordvoerders van de Zevensprong, de overkoepelende organisatie van de wijkplatforms in Dukenburg, hebben de aanpassingen de waterafvoer in enkele wijken nog niet echt verbeterd.

Medio 2009 gaat het waterpeil in het MaasWaalkanaal definitief verder omhoog. Die verhoging van het waterpeil is nodig om schepen met een grotere diepgang in het kanaal te laten varen. Afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat hiervoor reeds alle bruggen over het kanaal verhoogd.

Maar volgens de bewoners zal dit nieuwe waterpeil zonder een goede drainage een rechtstreeks negetief effect hebben op het grondwaterpeil in diverse Dukenburgse wijken.

Peter van den Braak, voorzitter van de Zevensprong, heeft begrip voor de acties van Rijkswaterstaat. Hij legt uit dat er in het verleden vaak en goed overlegd is, ook met de gemeente Nijmegen. "Maar het waterprobleem moet natuurlijk wel worden opgelost", zegt hij.

Van den Braak wijst niet onmiddellijk naar Rijkswaterstaat als de hoofdschuldige. "Misschien zijn de problemen wel een gevolg van een erg nat jaar." Hij wijst erop dat Rijkswaterstaat al vele tientallen jaren peilbuizen in Dukenburg beheert. "De dienst weet goed hoe de afwatering verloopt en kan ook voorspellingen doen voor veranderende omstandigheden."

Volgens Van den Braak heeft Rijkswaterstaat altijd gezegd dat Dukenburg in extreme omstandigheden gemiddeld 10 dagen per jaar last kan hebben van teveel water. "Rijkswaterstaat vindt dat nog wel acceptabel. Maar het probleem is het laatste jaar duidelijk verergerd" Volgens Van den Braak zijn er enkele jaren geleden diverse afspraken gemaakt over aanvullende maatregelen om de overlast terug te dringen. "Maar ik weet niet of alle afspraken door Rijkswaterstaat zijn nagekomen."

Nijmegen en het Waterschap denken intussen aan nieuwe maatregelen voor het Dukenburgse watersysteem, zoals het vergroten van alle duikers tussen de vijvers in Malvert. Ook overwegen het Waterschap en de Gemeente een nieuwe waterberging aan te leggen nabij de Teersdijk.

Verder wordt nagedacht over een herinrichting van een reeks kleinere vijvers in de Weezenhof, Aldenhof en Malvert. e voorstellen voor de aanpassing worden, zo heeft de gemeente beloofd, vooraf besproken met de werkgroep Groen en Cultuurhistorie van de Zevensprong. Later worden zo ook nog eens aan alle bewoners voorgelegd.

Jacqueline Veltmeijer, actief in de werkgroep Groen en Cultuurhistorie, verwacht in het overleg met de gemeente ook de uitkomsten van een actueel onderzoek naar de wateroverlast in Dukenburg, een grote rol zullen spelen. Vier studenten van de Hogeschool Larenstein uit Velp voeren dit onderzoek uit. Ze zijn in december gestart, in de loop van januari ronden zij hun onderzoek af.

Bewoners kunnen zich zelf nog aanmelden via het Waterservicepunt bij de gemeente voor deelname aan dit onderzoek.

Komend voorjaar wil de gemeente ook zelf nog een enquete over de vorstoverlast houden.

Veltmeijer: "Rijkswaterstaat heeft altijd gezegd dat de aanpassingen in het MaasWaalkanaal geen schade voor Dukenburg zou opleveren. Maar komen wij met specifieke klachten dan blijft de reactie van deze rijksdienst helaas nog heel vaag."

© De Gelderlander 05.01.2009

 
(C) 2024 Tolhuis 20-er straten