LAATSTE NIEUWS
woensdag 29 mei 2024
Home arrow Archief arrow 15.06.2011:: Overlast eikenprocessierups
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
15.06.2011:: Overlast eikenprocessierups PDF Afdrukken E-mail

De dagen lengen, het weer wordt beter en daar is ie weer: de eikenprocessierups. Naar verwachting veroorzaakt de rups ook dit jaar weer gezondheidsklachten in de periode juni-augustus. Hoe groot de overlast precies zal zijn, is moeilijk te zeggen. De GGD adviseert mensen (inclusief hun huisdieren) om uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen worden aangetroffen.
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden juni-augustus in het zuiden van Nederland op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen).

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Bij gezondsheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of met GGD Nijmegen, telefoon (024)- 329 72 97

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte creme met kamfer of menthol kan verlichting geven.

Denkt u de processierups gesignaleerd te hebben?

A. Op Gemeentegrond:

Neem dan contact op met de Gemeente Nijmegen, afd Bel-en Herstellijn 024-3292329 (kosten van verwijdering voor rekening van de Gemeente)

B. Op particuliere grond:

Neem contact op met de Fa Korenbeemd te Oss 0412-627416. (kosten van verwijdering voor uw rekening!)

Mensen met gezondheidsvragen die (mogelijk) samenhangen met de eikenprocessierups, kunnen bellen naar de GGD Regio Nijmegen: (024) 329 72 97.

 
(C) 2024 Tolhuis 20-er straten