LAATSTE NIEUWS
woensdag 23 juni 2021
Home arrow Archief arrow 26.10.2006: Serpentine op de HAN-locatie
 
HOOFDMENU
Home
AGENDA
Wijknieuws
Interessante websites
Contact met ons
HART VOOR DUKENBURG
Zoeken
Archief
26.10.2006: Serpentine op de HAN-locatie PDF Afdrukken E-mail


 

Maquette van de 'serpentine' op de HAN-locatie.

Impressietekening nieuwbouw vanuit Tolhuis gezien (©Mecanoo). 

Een eerder ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Soeters werd door projectontwikkelaar ICE niet goed genoeg bevonden. Wel Mecanoo's plan: Serpentine. Als een slinger serpentine kronkelt de nieuwbouw van Mecanoo over de HAN-locatie om ter hoogte van de Van Schuylenburgweg op te klimmen naar oplopende hoogtes. Hoogste punt: een woontoren van 70 meter, op de punt van het terrein, tegenover het Steve Bikoplein. De nieuwbouw zal bestaan uit minstens 300 woningen, zowel appartementen als grondgebonden huizen. Tachtig procent van de te bouwen nieuwbouw wordt middeldure en dure koop. In 2008 moet de bouw beginnen.
 Vriendelijk, mooi, ja zelfs oogstrelend, noemen omwonenden het bouwontwerp voor de oude HAN-locatie. alleen Zwanenveld bromt een beetje...

Francine Houben, wereldberoemd in Nijmegen vanwege Fifty/Two Degrees en de Joseph­hof, schrok toen ze voor de eerste keer het voormalige HAN-terrein aan de Van Schuylenburgweg betrad. Het is zo'n plek, zo zei ze gisteravond tegen een volgepakte zaal in het Triavium 'waar je dood in de kofferbak van je auto kunt worden gevonden'.

Maar dat was het eerste gevoel. Vervolgens zag de architecte de mogelijkheden van het terrein en vooral, het groene en parkachtige karakter van het voormalige landgoed Dukenburg. Het inspireerde haar architectenbureau Mecanoo tot een prachtig ontwerp dat gisteravond werd getoond aan de omwonenden uit de wijken Meijhorst, Tolhuis en Zwanenveld.


'Serpentine' valt in de smaak, zo bleek gisteravond. Zeker bij bewoners van de Meijhorst en Tolhuis. "Maar aan Zwanenveld is helemaal niet gedacht", aldus een man, die zei te vrezen straks tegen een woonkolos aan te moeten kijken. Zijn buurvrouw: "Nu zie ik het Douglasbos vanuit mijn flat, straks een blok beton." Het verweer van Allart Joffers van Mecanoo dat er 200 meter zit tussen de Serpentine-woontoren en de Zwanenveld-flat -"De woontoren bepaalt straks slechts een klein deel van uw spectrum" - kon hun ongenoegen niet wegnemen. Wel de toezegging dat Joffers binnenkort zelf naar de Zwanenveld-flat komt en alles zal uittekenen.

Impressietekening van het binnenterrein (het dek). (©Mecanoo). 

Impressietekening van het aanzicht vanaf  van Schuylenburgweg   (©Mecanoo). Impressietekening van het aanzicht vanaf  Steve Bikoplein        (©Mecanoo). 

(Bron: De Gelderlander van donderdag 26 oktober 2006)

 

 
(C) 2021 Tolhuis 20-er straten